Droge levensmiddelen, zoals cacaoproducten, zoutjes, pinda's, koffie, specerijen en melkpoeder bevatten onverzadigde vetten. Daardoor zijn deze producten gevoelig voor oxidatie en verzuring.
Verminderde schimmelvorming door kooldioxide
Schimmel is een aëroob micro-organisme, dat kan worden geremd door producten in een aangepaste atmosfeer met CO2 te verpakken. Er moet op worden gelet dat er weinig zuurstof in de verpakking achterblijft (minder dan 1%). Daardoor kan de houdbaarheid met enkele dagen worden verlengd. MAPAX is vooral geschikt voor roggebrood, zoete bakkerijproducten, pasteien en taarten, alsmede voorgebakken brood.
Bakkerijproducten
In het geval van bakkerijproducten met suikerglazuur kan een te hoog CO2-gehalte het uiterlijk van het glazuur aantasten, doordat het oplost in de vetstoffen. Hierdoor 'smelt' het glazuur. Als het CO2-gehalte genoeg wordt gecompenseerd met stikstof blijft het product er mooi uitzien. Samen met een afsluitend verpakkingsmateriaal biedt MAPAX een goede bescherming tegen het verlies of de absorptie van vocht.
Gevoelige, droge voedingsmiddelen
In verpakkingen met bijzonder gevoelige droge levensmiddelen, zoals melkpoeder voor baby's, mag niet meer den 0,2% zuurstof aanwezig zijn. Oxidatie kan goed worden tegengegaan door de omgevingslucht in de verpakking te vervangen door stikstof (N2) of kooldioxide (CO2), dan wel een mengsel van deze gassen.