De helft van de producten die over 5 jaar wordt verkocht, moet nog worden gemaakt. (Bron: http://intl.xtcworldinnovation.com/default.asp). Dit rapport signaleert het belang voor de voedingsmiddelenindustrie om zichzelf te blijven ontwikkelen en vernieuwen. Wilt u ook innoveren ? Om u te onderscheiden op uw markt? Om nieuwe smaken of nieuwe texturen te ontdekken of een nieuwe manier van marketing van uw product?
CRYOPULSION, een proces ontwikkeld en gepatenteerd door GeniAlis, maakt onderscheid en innovatie mogelijk. Met CRYOPULSION kunnen van elk product Individual Quick Frozen (IQF-)korrels gemaakt worden, met specifieke intrinsieke eigenschappen. Dankzij deze technologie worden producten getransformeerd zonder gebruik te maken van extra toevoegingen van vetten of suikers.
Het CRYOPULSION-proces werkt als volgt: allereerst wordt onder druk stikstofgas opgelost in vloeibare producten. Daarna wordt vloeibare stikstof gebruikt om diepgevroren korrels te maken, met een hoog gehalte aan ingekapselde stikstofmoleculen. Door het cryogene, snelle diepvriezen blijven de organoleptische en fysisch-chemische eigenschappen van de producten behouden.
De korrels behouden in diepgevroren toestand gegarandeerd hun karaktereigenschappen. Bovendien geeft de ingekapselde stikstof de volgende specifieke eigenschappen aan het product:
• Korrels plakken onderling niet aan elkaar, dankzij hun specifieke dichtheid
• De houdbaarheid van de producten wordt verlengd. Waar zuurstofmoleculen de neiging hebben om zelfs in bevroren toestand te oxideren, worden deze vervangen door inerte stikstofmoleculen.
• Een bijzondere sensatie bij crunchen: de textuur is zo luchtig dat er nauwelijks koude-effect optreedt als de korrels rechtstreeks in contact komen met de tanden. Het geeft een heel fris effect!
Het opwarmen van de korrels is een andere mogelijkheid, met weer andere sensaties. Als IQF-korrels namelijk worden verwarmd in de magnetron of in een pan, komt het ingekapselde stikstofgas vrij, waardoor het product een specifieke dichtheid krijgt: romig en stabiel van structuur, met behoud van kwaliteit.
Dit innovatieve proces is onderscheiden door voedingsmiddelendeskundigen. Het werd in 2017 beloond met de Trophy of Innovoation van de CFIA (Rennes) en de Grand Prize van de Academy of Technologies, alsmede in 2007 met de Prize of the Ministry for Higher Education and Research.
Cappuccino gemaakt in de magnetron van korrels koffie en melk, koude of warme schuimende chocolademelk, of granulaat om romige, vetarme ijsjes te maken; het aantal mogelijkheden voor het gebruik van CRYOPULSION-korrels is vrijwel eindeloos !