Groenten en fruit zijn 'ademende' producten. Een doorslaggevende factor bij het succesvol verpakken van groenten en fruit is dan ook de doorlaatbaarheid van het verpakkingsmateriaal. Als ze worden verpakt in folies met een te lage doorlaatbaarheid ontstaat een ongewenste anaërobe atmosfeer (<1% zuurstof en >20% kooldioxide). Dit leidt tot een snelle verlaging van de kwaliteit. Als deze producten echter worden verpakt met folies met een te hoge doorlaatbaarheid kan de beschermende atmosfeer niet worden gehandhaafd. De kwaliteit kan ook achteruit gaan door vochtverlies. Voorbeelden van geschikte folies voor verpakken van verse groenten en fruit onder een beschermende atmosfeer, zijn microporeuze folie en LDPE/OPP.
Door het ademen van AGF-producten ontwikkelt de beschermende atmosfeer zich in combinatie met de juiste folie tot een evenwichtige atmosfeer (equilibrium modified atmosphere packaging, EMAP). Bij een EMAP laat de folie evenveel zuurstof en kooldioxide door als de AGF in- en uitademt.
Een EMAP is afhankelijk van veel factoren:
- de mate waarin het product ademt
- de temperatuur
- het soort folie
- het verpakkingsvolume
- het vulgewicht
- de hoeveelheid licht waaraan het product wordt blootgesteld.
De mate waarin het product ademt, wordt op haar beurt weer beïnvloed door het soort AGF-producten, de grootte, de rijpheid en de voorbehandeling. Een goed begrip van dit complexe samenstel van factoren is dan ook essentieel bij het creëren van de optimale EMAP voor een bepaald product.
Linde helpt u bij het kiezen van de gasmengsels die aansluiten bij de mate van ademen van verschillende soorten groenten en fruit. Met optimale EMAP van 3–10% O2 en 3–10% CO2 kunt u doorgaans een aanmerkelijke verbetering van de houdbaarheid bewerkstelligen.
Zoals we hierboven hebben uitgelegd, ontwikkelen MAP-atmosferen zich door het ademen van groenten en fruit tot EMAP. In sommige gevallen kan het echter wenselijk zijn om de verpakking te spoelen met een bepaald gasmengsel om de vorming van de gewenste EMAP te versnellen. Het enzymatische bruin worden van groenten voor salades kan bijvoorbeeld worden afgeremd door het spoelen met gas.
Uw Linde adviseur kan een serie proeven nemen om de optimale verpakkingswijze voor uw groente of fruit vast te stellen. De oplossing is afhankelijk van de soort en de voorbewerking. Geschilde aardappels en appels moeten bijvoorbeeld niet met zuurstof worden verpakt, om te voorkomen dat ze bruin worden door enzymatische reacties. Voorgeschilde aardappels kunnen het best worden verpakt in een mengsel van 20% CO2 en 80% N2. Hierdoor wordt de houdbaarheid bij 4 tot 5°C verlengd van een half uur tot 7 à 8 dagen.