Van brood tot bagels en van cakes, koekjes en banket tot pasta, worden in de sector voor droge voedingsmiddelen en bakkerijproducten zeer uiteenlopende etenswaren op basis van meel gemaakt. In toenemende mate wordt gebruik gemaakt van bakmengsels en ingevroren deegproducten. Deze groeiende populariteit is te danken aan de vraag naar een groter gebruiksgemak, de opkomst van de thaw & serve-markt en de wens om bakprocessen te "deprofessionaliseren". Het aantal benodigde verwerkingsmethoden en de houdbaarheidseisen voor de verschillende categorieën zijn al net zo uiteenlopend als de bakkerijproducten zelf.
Temperatuurbeheersing is bijvoorbeeld essentieel om ervoor te zorgen dat droge ingrediënten (zoals meel, zoetstoffen, bakvet en gist/zuurdesem) droog en vrij van ongedierte blijven tijdens de opslag en het vervoer in en om een bakkerij. Voordat bakkerijproducten kunnen worden verpakt, moeten ze afkoelen tot ca. 21°C. Zonder de juiste koeling kunnen producten te zacht of te vochtig worden of gemakkelijk breken. In de volgende stap worden bewerkingen als snijden en verpakken uitgevoerd, waarbij de producten voorzichtig moeten worden behandeld vanwege hun delicate eigenschappen. Voordat deelbare bakkerijproducten worden gesneden, is het in veel gevallen bijvoorbeeld handig om de korst te bevriezen, zodat de producten star zijn en hun vorm niet verliezen voordat ze na het snijden definitief worden ingevroren.
Om aan deze behoeften te voldoen, hebben wij een scala aan koel-, vries-, fumigatie- en inertiseringstechnologieën en -diensten ontwikkeld, die precies aansluiten op iedere betreffende stap in uw verwerkingsketen.
Pre-processing
Wij hebben een specifiek gesloten-lus-temperatuurbeheersingssysteem ontwikkeld. Een bijkomend voordeel van dit systeem is, dat het ook de behoefte aan ongediertebestrijding en fumigatie in opslagsilo's dekt, doordat de opslagruimte wordt bedekt met een "deken" met een hoog CO2-gehalte.
Koeling
Wij hebben ook een serie vries- en koeloplossingen ontwikkeld om bakkerijproducten snel en effectief te koelen. Anders dan luchtgekoelde spiralen vergroten deze oplossingen de productiviteit en de productkwaliteit door de vochtigheidsgraad te optimaliseren en het risico op schimmel te verkleinen. Cryogeen koelen draagt ook bij aan het behoud van smaak en structuur.
Bewerken, transport en verpakken
Wij bieden een uitgebreid programma aan technologieën en toepassingen om de bewerking, het transport en het verpakken van producten te optimaliseren, afhankelijk van uw houdbaarheids- en verwerkingseisen.
Cryogeen koelen/vriezen
Cryogeen invriezen is de ideale manier om uw producten stevig te maken voor het verpakken. Wij hebben een assortiment van productvriendelijke, maar toch zeer effectieve vriezers. Deze kunnen worden gebruikt als op zichzelf staande oplossingen of worden gecombineerd met bestaande vriesapparatuur voor snelle uitbreiding van de capaciteit zonder hoge investeringen.Verpakkingen met beschermende atmosfeer
(Modified atmosphere packaging, MAP) Wij bieden gasmengsels aan, die specifiek zijn gericht op het verbeteren van de productkwaliteit, het verlengen van de houdbaarheid en vergroting van het afzetgebied.Creaming
Wij kunnen u adviseren over de voordelen van stikstof voor het romig maken van vullingen voor bakkerijproducten, zodat deze veel aantrekkelijker worden voor uw afnemers.