Oxidatie is een chemische reactie waarbij voedingsmiddelen en dranken worden aangetast door zuurstof in de omringende lucht. Deze reactie kan plaatsvinden bij of onder kamertemperatuur (dus tijdens de normale opslag van dranken, oliën, groenten en fruit of bereide voedingsmiddelen) en ook bij hogere temperaturen, zoals bij verwerkingsprocessen of tijdens het frituren.
Wat Linde hierbij kan betekenen
Linde helpt Wij leveren voedingsveilig stikstof en andere inerte gassen waarmee de effecten van oxidatie teniet kunnen worden gedaan of geminimaliseerd kunnen worden. Stikstof wordt bijvoorbeeld gebruikt om het zuurstofgehalte in en rond producten laag te houden. Een inerte atmosfeer stabiliseert het product en maakt het langer houdbaar.
Purgen is een van de drie belangrijkste inertiseringstoepassingen om de productkwaliteit te verhogen en de houdbaarheid te verlengen.
Bij purgen wordt een gas als stikstof, kooldioxide of argon toegevoegd aan een voedingsproduct of drank of laat men het er doorheen borrelen, zodat atmosferische gassen worden weggedrukt en vervangen door een inerte atmosfeer. Hierdoor blijft de productkwaliteit beter bewaard, doordat ongewenste stoffen eruit worden verwijderd en ongewenste chemische reacties met zuurstof worden geremd en tegengegaan.