Oxidatie is een chemische reactie waarbij voedingsmiddelen en dranken worden aangetast door zuurstof in de omringende lucht. Deze reactie kan plaatsvinden bij of onder kamertemperatuur (dus tijdens de normale opslag van dranken, oliën, groenten en fruit of bereide voedingsmiddelen) en ook bij hogere temperaturen, zoals bij verwerkingsprocessen of tijdens het frituren.
Linde helpt
Wij leveren voedingsveilig stikstof en andere inerte gassen waarmee de effecten van oxidatie teniet kunnen worden gedaan of geminimaliseerd kunnen worden. Stikstof wordt bijvoorbeeld gebruikt om het zuurstofgehalte in en rond producten laag te houden. In een inerte atmosfeer wordt het product gestabiliseerd en is het langer houdbaar.
Een van de drie belangrijkste inertiseringstoepassingen om oxidatie te voorkomen is blanketen.
De lucht in dode ruimten of de lege ruimte boven het product kan vocht en zuurstof bevatten. Als u deze lucht vervangt door hoogzuiver stikstof, een geheel droog en inert gas, kan het product niet langer aangetast worden. Dit is een veilige en betrouwbare manier om voeding te beschermen tegen bederf als gevolg van oxidatie.
Wij leveren ook zeer nauwkeurige kleppenbesturingssystemen om tanks of reservoirs voor voedingsmiddelen te kunnen vullen of legen. Deze kleppen passen de hoeveelheid stikstof automatisch aan, zodat de beschermende deken op elk moment in stand gehouden wordt.
Blanketen met stikstof is ideaal voor tanks met procesoliën of voltooide olieproducten.